Interview Merle

 Home / Interview Merle 

 

 

 

Interview Merle

Home / Interview Merle

 

'Soms zijn dingen té leuk'

“Ik probeer het gewoon”, dacht Merle Snijders, toen ze in Delft de keuze maakte voor Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek. Als R&D engineer bij Aerospace Systems werkt ze nu soms aan wel zeven projecten tegelijk.

Vertel eens iets over jezelf

Ik vond technische puzzeltjes altijd leuk, dus dat ik een technische opleiding zou gaan doen stond al snel vast. Ook dat dat in Delft zou zijn, mijn opa heeft er gestudeerd. Bouwkunde, civiel, werktuigbouw, ik heb het allemaal overwogen, maar ik werd zo enthousiast ontvangen bij LR dat ik daarvoor heb gekozen. De kant van ruimtevaart sprak me daarbij het meest aan en ik heb mijn master gehaald in Space Exploration. Dat was ook meteen mijn eerste kennismaking met NLR, bij de vestiging in Marknesse heb ik mijn afstudeeronderzoek gedaan. Ik heb onderzocht hoe je bij een kleine raket de eerste trap na lancering weer heelhuids kon terugbrengen. Dat was hartstikke leuk.

Wat doe je bij NLR?

Ik heb een aantal jaren gewerkt aan Galileo, het Europese satellietnavigatiesysteem, maar ik miste de techniek. Toen NLR iemand zocht met ervaring in satellietnavigatie, heb ik meteen gesolliciteerd. Nu houd ik me bezig met kwetsbaarheden van satellieten, denk aan jamming, ruis of signaalmanipulaties. Bij toepassingen voor autonome voertuigen of bij Defensie en Politie kun je dat natuurlijk niet hebben. Ik onderzoek wat er gebeurt als we andere antennes gebruiken of meerdere navigatiesensoren combineren. Hoe meer informatie er is om een positie te berekenen, des te beter! Maar ik heb nog meer projecten, soms wel zeven tegelijk. Bijvoorbeeld op het gebied van Space Traffic Management.

Space Traffic Management…?

Je kunt het vergelijken met Air Traffic Management, maar dan in de ruimte. Er zijn erg veel satellieten en het is belangrijk om te weten waar ze zich allemaal bevinden, om ongelukken in de ruimte te voorkomen. Daar zitten veel verschillende kanten aan. Uitrekenen hoe groot de kans op een botsing is en welke satelliet zichzelf kan voortstuwen en dus opzij kan gaan. Daarvoor werken we samen met satellietbedrijven. Maar er zitten ook juridische kanten aan mijn werk, zoals wie verantwoordelijk is voor ruimtepuin. Daarvoor heb ik contacten met het Instituut voor Lucht- en Ruimterecht van de Universiteit Leiden.

Het klinkt alsof je je helemaal thuis voelt

Dat voelde ik me al direct. Ik nam aardig wat ervaring mee, dus ik kreeg snel mijn eerste eigen project. Dat project liep al wat langer en ik kon er met een frisse blik naar kijken, waarbij mijn achtergrond zorgde voor andere invalshoeken. Het was fijn om zo snel helemaal mee te kunnen draaien. Al waren er natuurlijk ook dingen die ik niet wist. Je komt overal snel genoeg achter trouwens, want iedereen is hier echt enorm behulpzaam. Zelfs al stuur je een berichtje naar een volstrekt onbekende, je krijgt heel snel antwoord.

Hoe zorg je dat je niet teveel hooi op je vork neemt?

Dat kan een risico zijn. Je kunt bij NLR zoveel doen, het is zo divers, alles is interessant en soms zijn dingen gewoon té leuk. Met mijn manager kan ik altijd praten over het vinden van de juiste balans, maar je bent er uiteindelijk zelf verantwoordelijk voor. Ik doe veel aan sport, zoals hardlopen en Braziliaans jiujitsu, een aangepaste, stevige versie van de traditionele Japanse variant. Ook reizen vind ik leuk, evenals het zelf maken van kleding. Lekker creatief en ik kan er de tijd soms helemaal door kwijtraken.

Wat spreekt je het meeste aan in het werken bij NLR?

Vooral de diversiteit in het werk, de vrijheid en flexibiliteit om zelf richting te geven aan je werkzaamheden en de spannende techniek. Op lucht- en ruimtevaartgebied is het de top, ik kan hier echt mijn vak uitoefenen. Er zit hier zoveel kennis en al die expertise komt bij elkaar. Ik was wel blij dat ik mijn boeken nog niet had weggedaan, ik heb ze in het begin weer even nodig gehad. Ik blijf leren!

Onze vacatures

Bekijk hier de recent geplaatste vacatures of zoek direct jouw vacature.

Onze vacatures
Bekijk hier de recent geplaatste vacatures of zoek direct jouw vacature.
Deze pagina delen:
Over NLR

Koninklijke NLR heeft hypermoderne faciliteiten en excellente medewerkers. Medewerkers die aan de frontlinie willen staan van de technologische innovatie. Je krijgt bij NLR alle ruimte om je talenten te benutten en je persoonlijk te ontplooien. NLR is dé plek voor medewerkers met een passie voor techniek.

Contactgegevens

NLR
Postbus 90502
1006 BM Amsterdam

+31 88 5113113
Recruitment@nlr.nl
Contactgegevens
NLR
Postbus 90502
1006 BM Amsterdam
+31 88 5113113
Recruitment@nlr.nl