Interview Rik

 Home / Interview Rik 

 

 

 

Interview Rik

Home / Interview Rik

 

'De droom van iedere techneut'

De 4e Industriële Revolutie, interactie tussen mensen en machines, gametechnologie, virtual en augmented reality – het zijn onderwerpen die Rik Bosma mateloos fascineren. Bij NLR werkt hij als R&D engineer aan nieuwe digitale technieken voor simulaties.

Een bijzondere combinatie

Toen ik 12 was maakte ik al mijn eigen spelletjes en mijn vader nam me regelmatig mee naar verschillende bedrijven, waar ik sorteermachines en transportsystemen in werking zag. Machtig mooi vond ik dat, dus toen ik een studie moest kiezen werd dat uiteraard industriële automatisering. Voor mijn master heb ik nog getwijfeld tussen een MBA en computer science. Ik heb voor techniek gekozen vanwege de praktische kant en omdat ik de industrie wilde verbeteren met behulp van game-technologie. Bij een bedrijf in intralogistieke oplossingen heb ik een aantal vernieuwingen doorgevoerd. Dat vond ik heel gaaf en al snel besefte ik me dat ik mijn steentje wilde bijdragen aan het vormen en invullen van een visie voor de toekomst: hoe gaan we om met de 4e Industriële Revolutie, waar robots – fysieke én in de vorm van software – samenwerken met mensen en met andere robots. Daar heb me een aantal jaren mee beziggehouden bij een ICT-bedrijf, maar ik miste het werken met de industrie. Daarnaast wilde ik graag technisch ontwerpen en programmeren combineren. Deze bijzondere combinatie vond ik bij NLR.

Hoe ziet je werk eruit?

We werken op onze afdeling op basis van drie disciplines: Modelling & Simulation, Human Factors en Opleiden & Trainen. Dat geeft al aan dat we op de grens van mensen en systemen werken, techniek zal de mens nooit helemaal kunnen vervangen. Vaak komt de functionele behoefte voort uit een opleidings- of trainingsvraag, op basis van nieuwe technologie in de luchtvaart. Ik bedenk hoe we de klantvraag het beste kunnen beantwoorden, door bijvoorbeeld simulaties in te richten. Dat is erg complex, want het gaat om systemen waar veel verschillende programma’s aan elkaar zijn gekoppeld en die naadloos met elkaar moeten samenwerken. Prachtig om dat uit te zoeken. In mijn werk komt veel samen wat me bijzonder interesseert: industriële toepassingen, gametechnologie, VR en AR. Ook kan ik bij NLR echt met innovatieve dingen bezig zijn, zoals holografische technologie.

Holografische technologie?

Dat is een techniek waarbij een virtuele ruimte wordt gemaakt waarin mensen kunnen interacteren. Zo kun je samen naar ingescande objecten kijken, er omheen lopen en ze analyseren. Het is de eerste stap naar een holodeck, een techniek waarbij je diepte kunt creëren. Daar droomt iedere techneut van en er zijn zoveel toepassingen voor! Denk aan het plannen of uitvoeren van onderhoud aan vliegtuigen, maar ook voor situaties waar strategische beslissingen moeten worden genomen. Zoals missieplanningen voor Defensie, één van onze klanten. De technologie kan een moderne manier zijn om informatie te verzamelen over bijvoorbeeld het terrein.

Je kunt je ei dus goed kwijt

O ja! Ik ben met vier projecten bezig en werk daarvoor met verschillende teams samen, met verschillende tools en verschillende methodieken. Erg afwisselend dus. Wat ik prettig vind bij NLR is de behoefte om vernieuwend te zijn. Je merkt dat NLR echt een kennisinstituut is. Ik kan bezig zijn met techniek, krijg de vrijheid om mijn eigen weg te bewandelen en er is budget. Als ik een goed initiatief heb dat bijdraagt aan het behalen van de strategische ambities van NLR, dan mag ik ermee aan de slag. Daar word ik in gesteund, niet alleen door mijn manager, maar ook met opleidingen en trainingen. Het geeft me energie én ik lever een toegevoegde waarde.

En in je vrije tijd?

Ik maak zelf geen spelletjes meer, maar ik speel ze nog wel. Verder ben ik een echte waterrat, ik heb lang waterpolo gespeeld. Nu zwem en snorkel ik graag en ik geef zwemles. Maar uit eten gaan en lekker wandelen is ook prima!

Onze vacatures

Bekijk hier de recent geplaatste vacatures of zoek direct jouw vacature.

Onze vacatures
Bekijk hier de recent geplaatste vacatures of zoek direct jouw vacature.
Deze pagina delen:
Over NLR

Koninklijke NLR heeft hypermoderne faciliteiten en excellente medewerkers. Medewerkers die aan de frontlinie willen staan van de technologische innovatie. Je krijgt bij NLR alle ruimte om je talenten te benutten en je persoonlijk te ontplooien. NLR is dé plek voor medewerkers met een passie voor techniek.

Contactgegevens

NLR
Postbus 90502
1006 BM Amsterdam

+31 88 5113113
Recruitment@nlr.nl
Contactgegevens
NLR
Postbus 90502
1006 BM Amsterdam
+31 88 5113113
Recruitment@nlr.nl