Annemarie van Zwol

 Home / Interview Annemarie van Zwol 

 

 

dfdd

Testimonial Annemarie van Zwol

Home / Interview Annemarie van Zwol

 

“Je werkt aan concrete dingen waar de mensen wat aan hebben.”

Annemarie van Zwol wilde na de universiteit graag gevarieerd werk met onderzoek dicht bij de toepassing: “Bij NLR draai ik mee in meerdere projecten rond satellietnavigatiesystemen. Heel verschillend, maar wel in samenhang.”

Kun je iets vertellen over je achtergrond?

Ik heb Applied Physics gestudeerd in Eindhoven, met specialisatie plasmafysica. Mijn afstudeerproject ging over geladen deeltjesbundels en dan specifiek elektronenbundels. Het uiteindelijke doel van het onderzoek is om een nieuw soort Röntgen-bron te ontwikkelen, zodat je een relatief compact apparaat kunt maken met een hoge kwaliteit Röntgen-bundel. Dit kan helpen om kleine structuren te bestuderen voor medische toepassingen en materiaalwetenschap maar bijvoorbeeld ook om onderzoek te doen naar laagjes in schilderijen.

Niet echt lucht- en ruimtevaart dus. Hoe kwam je bij NLR terecht?

Ik heb gewoon gesolliciteerd. Na mijn studie wist ik niet zo goed wat ik wilde gaan doen, maar wel dat ik graag technisch bezig wilde blijven maar ook met variatie en oog voor toepassing, dus dan moet je het bedrijfsleven in. Omdat ik elektromagnetische signalen interessant vind was ik op zoek naar toepassingen hiervan. Ik kwam eigenlijk toevallig bij NLR de vacature in de richting van GNSS-systemen tegen. Dat leek me ook heel interessant. Dus heb ik gebeld. Vanaf het eerste gesprek vond ik de sfeer heel open en prettig. Ik kon daarna langskomen voor een echt sollicitatiegesprek en drie weken later kon ik beginnen. Dat was in oktober 2021.

Dus nu werk je in GNSS? Wat is dat precies?

GNSS staat voor Global Navigation Satellite Systems. Dit is een verzamelterm voor de verschillende wereldwijde satellietnavigatie systemen: GPS, Galileo, GLONASS en BeiDou. Het raakvlak van ruimtevaart en informatie. De afdeling ASIS (AeroSpace Information Supremacy) werkt natuurlijk aan veel meer verschillende onderwerpen, ik zit echter in het groepje dat zich voornamelijk focust op navigatie. GNSS heeft invloed op veel meer systemen dan je zou denken. Niet alleen je telefoon gebruikt het om met Google maps aan te kunnen geven waar je bent, ook voor tijdssynchronisatie tussen systemen en netwerken wordt GNSS gebruikt. Als daarmee iets misgaat, kan dat grote gevolgen hebben. Wij kijken naar mogelijke bedreigingen, bijvoorbeeld jamming en spoofing. Dat kwaadwillende partijen signalen tegenhouden of juist valse informatie doorgeven waardoor een berekende positie niet klopt. Dat kan nare gevolgen hebben.

Spannend. Wat heeft dit met je oude studie te maken?

Niet zo heel veel. Maar zo’n studie… je leert er toch vooral op een technische manier over dingen nadenken. Het gaat om hoe je problemen benadert. Bij NLR maak ik nu in de praktijk weinig gebruik van mijn afstudeerkennis, al zit er natuurlijk nog steeds veel natuurkunde in dit onderwerp en is elektromagnetisme, in dit geval in de vorm van signaalpropagatie en-verstoring, zeker nog iets waar ik veel mee bezig ben.

En hoe bevalt het werk bij GNSS?

Het is leuk. Je leert elke dag nieuwe dingen. Ook al was dit niet mijn studie-onderwerp, je krijgt hier de kans om aan te geven waar je interesses liggen om dan die kant op te groeien. De sfeer onder collega’s is ook superleuk. Het voelt heel fijn, en ondanks dat je vrij nieuw binnenkomt, krijg je toch meteen het vertrouwen dat je zelf dingen kunt oppakken. Het is echt een ontdekkingstocht, met allerlei nieuwe onderwerpen. Het duurt natuurlijk even voordat je dingen echt goed snapt, maar dat is logisch: geen enkele opleiding past perfect bij je nieuwe baan. Ik heb me bijvoorbeeld nooit echt verdiept in elektrotechniek, dus daar valt hier heel veel over te leren. Dingen samenbrengen, dieper begrijpen, dat is leuk en nuttig.

Welke nuttige toepassingen zie je dan?

Je werkt aan heel concrete dingen waar de mensen wat aan hebben. Als er ergens op de wereld conflicten zijn, zie je dat er op grote schaal gejammed en gespoofd wordt, waarbij ze dus GNSS-signalen proberen te corrumperen. Wij kijken hoe je dat kunt detecteren en tegen kunt gaan, om die informatiestromen veilig te houden. Je ontdekt wat er allemaal afhankelijk is van die systemen en wat het betekent als dat wegvalt. Hoe breng je dat in kaart, hoe maak je een back-upsysteem? Dat is hartstikke interessant.

Hoe zie je jouw toekomst bij NLR?

Er zit hier zoveel kennis, dat ik voorlopig vooral veel wil leren, voornamelijk op technisch vlak, ook in samenwerking met andere afdelingen. Ons team werkt bijvoorbeeld ook met de drone-mensen, die autonoom willen vliegen. Kun je dan GNSS gebruiken? Wat gebeurt er in bebouwd gebied, waar signalen geblokkeerd of weerkaatst worden? Ik ben blij met de keuze voor NLR, omdat ik hier enerzijds onderzoek kan doen, en tegelijk binding heb met de toepassing. Bovendien draai ik hier mee in meerdere projecten. Heel verschillend, maar wel in samenhang. Hier krijgt verveling geen kans.

Lees meer verhalen

Boris Englebert

“Je hebt de vrijheid om te kijken wat jou het meeste ligt en welke kant je op wilt groeien.”

Lees meer
Joris Stronkman

“High Tech in the Low Countries: voor ingenieurs super interessant.”

Lees meer
Deze pagina delen:
Over NLR

Koninklijke NLR heeft hypermoderne faciliteiten en excellente medewerkers. Medewerkers die aan de frontlinie willen staan van de technologische innovatie. Je krijgt bij NLR alle ruimte om je talenten te benutten en je persoonlijk te ontplooien. NLR is dé plek voor medewerkers met een passie voor techniek.

Contactgegevens

NLR
Postbus 90502
1006 BM Amsterdam

+31 88 5113113
Recruitment@nlr.nl
Contactgegevens
NLR
Postbus 90502
1006 BM Amsterdam
+31 88 5113113
Recruitment@nlr.nl