Joris Stronkman

 Home / Interview Joris Stronkman 

 

 

dfdd

Testimonial Joris Stronkman

Home / Interview Joris Stronkman

 

“High Tech in the Low Countries: voor ingenieurs super interessant.”

Joris Stronkman is hoofd Defence Operations, een afdeling die samen met Defensie en NATO-partners werkt aan hypermoderne wapensystemen: “Dit werk is uniek in Nederland, want je praat wereldwijd met grote landen, bedenkt samen nieuwe technologie en oplossingen en geeft op topniveau operationeel advies.”

Hoe word je hoofd van de afdeling Defence Operations?

Dat ben ik nu 6 jaar, maar inmiddels ben ik ook al 24 jaar bij NLR in dienst. In die voorafgaande jaren heb ik een hoop kennis en vaadigheden opgedaan die nodig zijn voor het uitvoeren van een dergelijke functie. Direct na mijn studie Lucht- en Ruimtevaarttechniek in Delft ben ik hier aangenomen op deze zelfde afdeling, al heette die toen nog Militaire Operationele Research. Ik solliciteerde omdat ik de defensiewereld interessant vond en ben gebleven omdat het inderdaad uniek werk is. Het is High Tech in the Low Countries. We bedenken prototypes, vinden oplossingen die nog niet eerder bedacht zijn, werken nauw samen met Defensie en reizen de hele wereld over om te overleggen met onze partners. 

Vertel eens wat meer over je loopbaan

Ik ben in 1998 begonnen met het modelleren van platformen, sensoren en wapensystemen. Daarna ben ik overgestapt naar elektronische oorlogvoering, waar we werken aan de survivability van het vliegtuig. Defensie moet zorgen dat de vliegers hun missies efficiënt kunnen uitvoeren en ook weer heel thuiskomen. Wij dragen hier oplossingen voor aan.

Hoe doe je dat dan?

Je kunt op missie worden aangevallen door een heel scala aan wapens. Je moet dan ten eerste tijdig ontdekken dát je aangevallen wordt, en ten tweede je daartegen beschermen. Wij adviseren de luchtmacht daarin. Dat betekent ook dat je eerst kennis moet opbouwen. Wij moeten heel veel weten van vliegtuigen, sensoren en wapens. En niet alleen over de huidige stand van techniek, we denken ook na over de technologische ontwikkelingen over vijf tot vijftien jaar. Welke kennis heb je daarvoor nodig? Welke faciliteiten en welke mensen? Naarmate ik ben gegroeid naar een meer leidende rol ben ik steeds meer gaan nadenken over dat hele traject. Samen met Defensie en de collega’s bepalen we wat nodig is. Moeten we een model bouwen en met welke nauwkeurigheid? Een faciliteit kopen of zelf ontwikkelen? Moeten we een test bedenken en uitvoeren met een F16 in het veld of kunnen we in een lab testen? Tegelijk moeten we vandaag mensen opleiden die ooit oplossingen moeten bedenken voor problemen die er nu nog niet zijn! 

Hebben de NATO-partners hier nog een rol in?

Jazeker! Lab-testen, testen in het veld, modellen bouwen, kennis en data delen, veel doen we samen met NATO-landen. Je werkt bij NLR in hightech met peer ingenieurs uit allerlei landen samen aan complexe vragen. En alles wat wij onderzoeken leidt tot concreet advies, qua aanschaf of operationele beslissingen. Je weet dus dat het niet ergens een bureaula in gaat.

Noem eens een voorbeeld van zo’n advies?

Heel concreet: de aanschaf van de F35. NLR heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan het opstellen van de requirements. Waar moet het toestel technisch aan voldoen, wat moet het allemaal kunnen. En we doen vaak ook afnametests van wapensystemen. Je koopt geen broodrooster. Het gaat om complexe militaire systemen die wij uitgebreid testen om te kijken of de fabrikant heeft geleverd wat is afgesproken. Heel enerverend werk, waarbij je vaak gloednieuwe testmethoden en -faciliteiten moet bedenken. Ons werk leer je niet op de TU. Wij selecteren mensen die de nodige wetenschappelijke bagage hebben meegekregen uit de opleiding, met de juiste mindset, die nieuwsgierig zijn. Vervolgens bouwen we daarop voort met een uitdagende interne opleiding.

Even terug naar je carrière. Wat was de volgende stap?

Ik ben negen jaar lang verantwoordelijk geweest voor de groep Elektronische Oorlogvoering (EOV) . In deze rol gaf ik vooral vorm en richting aan de EOV kennis en faciliteiten die we moesten ontwikkelen en (internationale) samenwerking en was ik verantwoordelijk voor onze EOV adviezen aan Defensie. Dit werk is uniek in Nederland, want je praat wereldwijd met grote landen, bedenkt samen nieuwe dingen, bouwt prototypes en geeft op topniveau operationeel advies. Hoogtepunt was het organiseren van een van de grootste NATO-testevents, waar we met een internationaal team 3 jaar aan gewerkt hebben. Een Live Fire Test Campaign voor een NAVO werkgroep. Als dat lukt, geeft het heel veel voldoening.

Tegenwoordig ben je dus afdelingsleider. Mis je de praktijk?

Ik draai nog steeds aan knoppen, maar die knoppen zijn een stuk groter geworden. Ik heb als het ware uitgezoomd, denk meer strategisch. Hoe krijgen we de juiste mensen aan boord, bouwen we de juiste kennis op? Welke leemtes zijn er, hoe komen we aan capaciteit, aan budget? Samen met Defensie en TNO kijken we naar de grote lijnen, een soort masterplan. Het is bevredigend dat ik daar nu ook een rol in kan spelen. En wat die praktijk betreft… ik heb de luxe om zelf te bepalen of ik het nuttig vind om bepaalde events bij te wonen. Soms ga ik mee om feeling te houden met de praktijk. Wat gebeurt er in het veld? Ik ben eindverantwoordelijk voor de adviezen die we geven, maar ik kan niet alles zelf weten, dus inhoudelijk vertrouw ik sterk op mijn collega’s. Gelukkig lopen hier enorm veel superslimme mensen rond.

Is superslim zijn genoeg om te slagen bij NLR?

Wij hebben vooral behoefte aan mensen die oprecht leuk vinden waar ze goed in zijn. Bij kennismakingsgesprekken wil ik die vonk zien van mensen die enthousiast worden als ze over hun werk praten. Als onze mensen hun werk als een hobby zien, worden wij en daarmee ook onze klanten daar uiteindelijk beter van.

Lees meer verhalen

Annemarie van Zwol

“Je werkt aan concrete dingen waar de mensen wat aan hebben.”

Lees meer
Boris Englebert

“Je hebt de vrijheid om te kijken wat jou het meeste ligt en welke kant je op wilt groeien.”

Lees meer
Deze pagina delen:
Over NLR

Koninklijke NLR heeft hypermoderne faciliteiten en excellente medewerkers. Medewerkers die aan de frontlinie willen staan van de technologische innovatie. Je krijgt bij NLR alle ruimte om je talenten te benutten en je persoonlijk te ontplooien. NLR is dé plek voor medewerkers met een passie voor techniek.

Contactgegevens

NLR
Postbus 90502
1006 BM Amsterdam

+31 88 5113113
Recruitment@nlr.nl
Contactgegevens
NLR
Postbus 90502
1006 BM Amsterdam
+31 88 5113113
Recruitment@nlr.nl